Waarom moet een konijn vachtverzorging krijgen? Dit is een vraag die nog door velen gesteld wordt.
En eerlijk, dit was voor mij een paar jaar terug ook iets waar ik niet bij stil stond. Daarom dat ik nu probeer het bewustzijn hierrond te vergroten.

Kortharige konijnen hebben in principe geen vachtverzorging nodig, tenzij ze een vachtprobleem ontwikkelen. Of als ze moeilijk door de rui heen komen (iets dat bij een leeftijd vanaf 5 jaar wel vaker voorkomt).

Langharige konijnen dienen 1-3x/week geborsteld te worden, afhankelijk van hun vachtconditie. Dit om klitten en vervilting te voorkomen, maar ook gewoon al om hun zicht te behouden. Konijnen zijn namelijk prooidieren en voelen zich veiliger als ze ten alle tijden hun omgeving goed in het oog kunnen houden.

Vachtproblemen bij zowel kort als langharige konijnen kunnen zijn: klitten, vervilting, urinebrand, ... . Die kunnen ontstaan door o.a. ziekten, bepaalde aandoeningen, ouderdom, verkeerde huisvestiging en nog zoveel meer.

Twijfel je of je konijn vachtverzorging nodig heeft, neem gerust contact met me op. Ik kijk dan samen met jou wat nodig is voor je konijn.


Vervilting
Urinebrand
Kortharig konijn dat moeilijk door de rui geraakt
Langharig konijn